tiistai 16. heinäkuuta 2013

Surfski-melonnan MM-kilpailut Portugalissa 2013


Kautta aikain ensimmäiset viralliset avomerimelonnan MM-kilpailut näkivät päivänvalon viime viikonloppuna. Kisat osoittautuivat hillittömiksi melontajuhliksi, jotka keräsivät satapäin osallistujia niin maratonpuolelta kuin tietenkin surfski-melonnan puolelta.

Näyttää siltä, että spesialistit ovat spesialisteja tässäkin lajissa. Ainoastaan jokimaratoonarit pystyvät haastamaan tasapäin surfskin kovimpia tykkejä. Lähtö tapahtuu le mans -tyyppisesti juosten rannalla odottavien kajakkien luo. Kääntöpoiju on 10 km:n päässä avomerellä. Olosuhteet ovat luonnollisesti vähintäänkin haastavat.

Voitto liukui toiseen lajin mahtimaahan Etelä-Afrikkaan. Pitkän linjan surfski-guru Sean Rice otti omansa meloen 20 km aikaan 1.30.06. Hopean sai suurin ennakkosuosikki Australian Tim Jacobs, jonka veli on triathlonin maailman kärkeä ja joka valmentaa Australian ratamelontatähti Murray Stewartia. Pronssille meloi niin ikään Australian Cory Hill. Paras maratoonari oli alle 23-vuotiaiden maailmanmestari ja jokimaratoonari Luojan armosta eteläafrikkalainen Grant van der Walt viidennellä sijallaan. Nopein eurooppalainen oli moninkertainen maratonin kaksikkoarvokisamitalisti Walter Bouzan kahdeksannella sijallaan. Suomen edustaja Riku Ruokonen meloi kokonaistuloksissa sijalle 159, jota voi pitää hyvänä suorituksena pienen meren rannalla asuvalle melojalle. Maaliin meloi 307 alusta.

Kaksikkolähtö oli myös Etelä-Afrikan juhlaa. Maailmanmestareiksi leivottiin van der Walt ja Hank McGregor, joka ei varmastikaan nyt kadu tämän vuoden Berg River -maratonin väliin jäämistä. Heidän aikansa oli huikea 1.20.49. Australian kivikovat Norton ja Booth meloivat hopealle. Kolmantena maaliviivan ylitti kaikkien yllätykseksi sekapari. Tim Jacobs oli lyönyt hynttyyt yhteen naisten maailmanmestarin Michele Erayn (Etelä-Afrikka) kanssa. Jacobs ja Eray löivät parhaan eurooppalaisparin Espanjan Fiuza-Bouzanin (sija kuusi) lähes puolella minuutilla. Suoritus on jäätävä.

Mikään ei näytä olevan esteenä avomerimelonnan suosion kasvulle. Kyseessä on nopeimmin suosiota kasvattana melontalaji. On havaittavissa jopa suoranaista buumia. Suomen laajat järvenselät sekä pitkä rannikkoviiva tarjoavat myös mahtavia harrastuspaikkoja kyseiselle melontamuodolle. Laji on pikku hiljaa rantautumassa Suomeenkin laajemmassa mittakaavassa. 'Melontaaläpivuosikymmenten' on aloittanut lajin markkinoimisen jokimaratoonarien keskuudessa. Kenties kyseisestä massasta löytyy vielä haastaja tulevaisuuden mittelöihin.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.