perjantai 30. maaliskuuta 2012

Surf skistä uusi melonnan hittilaji


Surf ski-melonta on noussut 2000-luvun kuluessa melonnan uudeksi muoti-ilmiöksi. Lajin valta-aluetta ovat lämpimät eteläisen pallonpuoliskon melontamaat, kuten Etelä-Afrikka ja Australia. Surf skit ovat kajakkeja, joissa istutaan ikään kuin niiden päällä istuinsyvennyksissä. Näin aaltojen vesimassat eivät voi täyttää alusta ja sillä pystytäänkin surffaamaan valtavissa aalloissa. Nämä merikelpoiset yli kuuden metrin kajakit tarjoavat todellista vauhdin hurmaa. Kajakkien ergonomia on suunniteltu niin, että riittävään isoon myötäaaltoon melomalla voi saavuttaa usean kymmenen kilometrin tuntinopeuden.
Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Hawaijilla järjestetään säännöllisesti isoja surf ski-kilpailuja. Viime vuosina laji on levinnyt Aasiaan ja kulovalkean tavoin myös Eurooppaan. Dubai Shamaal Persianlahdella ja Nelo Challenge Portugalissa ovat nousseet Hawaijin Molokain rinnalle mahtikilpailuiksi. Lajissa käydään myös maailman cup -tyyppistä sarjaa. Varsinkin Euroopan ja Dubain kilpailut ovat keränneet osallistujiksi erikoismiesten lisäksi myös ratamelojia sekä maratonmelojia. Toistaiseksi erikoismiesten tekniset taidot ovat vieneet voiton muiden melontalajien spesialisteista. Lajin legendoja ovat mm. Tim Jacobs, Mocken veljekset ja Oscar Chalupsky. Surf ski -kilpailuissa ovat käyneet yrittämässä mm. Eirik Veraas Larsen, Manuel Busto, Kiko Vega, Max Hoff, Alvaro Fiuza ja Ronald Rauhe.
Surf ski -melonta on myös rantautunut Pohjolaan. Suomessa ja Ahvenanmaalla on muutamia "surffisuksia", mutta Ruotsissa niitä riittää enemmänkin. Ruotsissa on toistaiseksi järjestetty lähimpiä surf ski -melontakilpailuja. joissa on debytoinut myös suomalaisia Kimmo Latvamäen johdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.