maanantai 19. maaliskuuta 2012

Otteita vuoden 1968-69 Lahden melontamaratonilta.

Lahden 6. Melontamaraton kauhottiin Joutjärvellä kohtalaisissa olosuhteissa. Kilpailun loppuvaiheessa tuuli kehitti pientä aallokkoa, josta ei kuitenkaan ollut haittaa melojille .Vanajaveden Vesikkojen Jarmo Juppala voitti maratonin varmaotteisesti ja sai samalla ensimmäisen kiinnityksen kiertopalkintoon.
Kilpailun lähtöryntäyksessä oli mukana 23 melojaa joista 4 keskeytti .Ensimmäinen kilometri vedettiin rajusti kohti ensimmäistä käännelippua kahdessa eri peesauskiilassa .Ryhmät tavoittivat käännekohdan melkein samanaikaisesti ja ulkolaineella ollut Markku Taivainen joutui tönimisen kohteeksi, jolloin hänen melontansa keskeytyi hetkeksi. Ensimmäisen kierroksen täyttyessä putosi Hämäläinen kärkiryhmästä ja kolmannella kierroksella oli Hannu Korjulan vuoro. Neljännellä kierroksella Leo Kaukiainen tipahti kärkikolmikosta, jonka nyt muodostivat Unto Elo, Torbjörn Blomqvist ja vetolaineella melova Jarmo Juppala Viidennellä kierroksella Hannu otti kovan kirin, jolla hetkessä tavoitti neljäntenä melovan Kaukiaisen. Viimeisen kierroksen alkaessa Jarmo Juppala kehitti eniten kierroksia melanpyöritykseen ja jätti Bloqvistin taakseen. Unto Elo oli kolmantena ja Leo Kaukiainen säilytti neljännen tilansa, sillä Hannu Korjula joutui käymään lähimmässä laiturissa riisumassa kiristävän aukkopeitteen vyötäisiltään.
C-luokan mestariksi selvisi yllättäen Vesa:n Reijo Laukkanen, joka monen vuoden tauon jälkeen kokeili kestävyyttään hyvällä menestyksellä. Reino Kivinen meloi viimiset kierrokset nopeimmin jättäen Harri Salinin ja Kalevi Vuorion taakseen. Poikien kympillä voittaja oli Kari Markkanen.
C-1 Voiton kauhoi Rudolf Närjänen.

Vuoden 1969 melontakauden päätöskilpailu Lahdessa Joutjärvellä suoritettiin kahdessa osassa.
Lauantain kilpailu Möysän suoran voitti Hannu Korjula Markku Taivaisen tiiviissä tuntumassa.
C-1 puolella isännöi Rudolf Närjänen Grönlundin veljesten seuraamana.
Sunnuntaina melottiin pitemmät matkat ( 10000m)
Kauden päätöskilpailut melottiin perinteisesti Joutjärvellä Vesisamoilijoitten järjestämänä..
Voimakas tuuli ja aallokko haittasivat melontaa koko kilpailujen ajan. Joutjärven pohjoiskaarteen sivuaallokko aiheutti useita kaatumisia ja kanoottien yhteenajoja. Lahtelaiset menestyivät kilpailuissa parhaiten saavuttamalla kolme kajakkivoittoa Heikki Mäkelän (A-lk),Kalevi Vuorion (C-lk) ja Eija Ryypön (N) ansiosta.
Irma Aholin kaatui Joutsaaren kohdalla johdettuaan naisten 5000metrin melontaa lähes puoleenväliin saakka. Tästä siiirtyi johtoon Canoan Margareta Blomqvist VeSa:n Eija Ryypön seuratessa peesissä. Loppusuoran auetessa (500m) Ryypön rivakampi melan pyöritys alkoi tuottaa tulosta, ja loppukirissä Eija oli 14 sekuntia nimekästä vastustjaansa nopeampi.

Alla kuva vuosikirjasta 1969 Voittajia ja voitettuja: Vasemmalta Lasse Grönlund (C-1), Timo Grönlund(C-1), Rudolf Närjänen(C-1), Hannu Krjula(K-1), Stig Fredriksson(K-1), Markku Taivainen (K-1)