sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Masters-sarjojen nousu


Vuonna 1996 maratonmelonnan MM-kilpailuissa Ruotsin Vaxholmissa järjestettiin ensimmäisen kerran masters-sarjojen kilpailut. Suomalaiset ovat menestyneet kyseisissä veteraanien mittelöissä hyvin. Varsinkin ikinuoret Pentti Sahi ja Unto Elo ovat meloneet jatkuvasti ikäluokkansa terävimmässä kärjessä. Monilla muillakin suomalaisilla on yksittäisiä menestyshetkiä.
Masters-sarjojen suosio on viime vuosina räjähtänyt käsiin. Ne tarjoavat motivaatiota jo aktiiviuransa yleisessä sarjassa lopettaneille entisille huippu-urheilijoille. Toisaalta ne tuovat tavoitehakuisuutta melojille, jotka eivät koskaan murtautuneet kansainväliseen kärkeen nuorempana. Masters-sarjat antavat myös vaihtoehdon melontaan kilpailla amatööripohjalta ilman valtavia suorituspaineita. Kansainväliset kisat ovat urheilun suola kaikentasoisille ja -ikäisille urheilijoille.
Kilpailijoiden määrä ja vauhdit ovat nousseet valtavasti muutamana viime vuotena. Esimerkiksi vauhti, jolla juhli vuonna 2004, ei riitä tänä päivänä monissakaan sarjoissa edes kympin sakkiin. Varsinkin Keski-Euroopassa masters-melonnan suosio on jo massaurheilua.
Kansainvälinen Kanoottiliitto on noteerannut ikäkausisarjojen suosion ja on lisännyt roimasti kilpailumääriä. Esimerkiksi kesän maratonmelonnan maailman cupissa Tanskassa melotaan myös masters-sarjoja. Myös välinevalmistajat ovat havainneet markkinaraon. Erilaista masterseille tarkoitettua kalustoa alkaa olla tarjolla valmistajalla kuin valmistajalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.