tiistai 27. elokuuta 2013

Jyri Aulio - Suomen maratonmelonnan Grand Old Man

'Melontaaläpivuosikymmenten' aloittaa nyt juttusarjan, jossa esitellään suomalaisen maratonmelonnan legendoja sekä todennäköisiä tulevaisuuden legendoja. Esittelyt eivät noudata mitään järjestystä, vaan henkilöt tulevat esiintymään satunnaisessa järjestyksessä.


Kun puhutaan suomalaisesta maratonmelonnasta ja sen historiasta, ei voida sivuuttaa aktiivisinta osallistujaa kautta koko lajihistorian - Jyri Auliota. Jyri on  yksi monipuolisimmista maratoonareista. Hän on kuin kotonaan pitkillä ultraluokan maratoneilla, jokimaratoneilla yhtälailla kuin sileän veden maratoneilla.

Jyrin ura on kunnioitusta herättävä. Hän on lajin pioneereita ja on osallistunut alusta saakka joka vuosi lajin SM-kilpailuihin. Suomen maassa ei taida olla montaakaan tapahtumaa, johon Jyri ei olisi ottanut osaa. Myös kansainväliset areenat ovat tulleet hänelle tutuiksi. Varsinkin MM-maratonmelonnoissa Jyri on ollut tuttu näky. Monet Australian reissut ovat tuoneet ison lisän hänen kokemuksiinsa.

Jyri Aulio ei ole kunnostautunut ainoastaan maratonmelonnan herrasmieskilpailijana, vaan on tehnyt myöskin kunnioitettavan päivätyön lajin järjestö- ja luottamustehtävissä. Jyrin toimintaa liiton hommissa voi kuvata adjektiiveilla: aikaansaapa, järjestelmällinen, tasapuolinen, reilu ja asiantunteva. Suuren kumarruksen ansaitsee myös Jyrin taustavoima Sinikka, joka on jaksanut ja jaksaa edelleen tukea sekä kannustaa aviomiestään aikaa vievän harrastuksen parissa. Sinikka on kunnostautunut myös joukkueenjohtajana kansainvälisissä kisoissa.

Melojana Jyrin vahvuutena on ollut aina tekninen taitavuus ja räväkät rytminmuutokset. Kestävyyssuuntautumisesta huolimatta Jyrin nopeusominaisuudet ovat tuoneet menestystä hänelle myös ratamelonnassa. Mitä kaikkea Jyri olisi urallaan saavuttanutkaan, jos olisi keskittynyt melontaurheiluun aivan nuoresta saakka samalla intensiteetillä ja intohimolla kuin masters-vuosinaan?


Kuvassa Jyri tempoo hopealle vuoden 2013 ratamelonnan SM-kisoissa.

Kuvassa Jyri valloittaa Kukkolankosken Arctic Canoe Racessa 1980-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.