keskiviikko 27. elokuuta 2014

Uuden sukupolven esiinmarssi

Päättyvä elokuu on ollut melontatapahtumien juhlaa. Ratamelonnan MM-kisat olivat hulppeaa seurattavaa Moskovassa. Melonnan superviikonlopun kruunasi MM-ratakisojen aikaan jokimaratonien klassikko Descenso del Sella ja vuosi vuodelta arvostetumpi Villaviciosan kansainvälinen K2-kilpailu.

Ratamelonnan puolella on selkeästi tapahtumassa uuden sukupolven läpimurto. Vanhat mestarit olivat Moskovassa kovilla 1990-luvulla syntyneiden kanssa. Uusi sukupolvi on noussut ryminällä arvokisamitalisteiksi ja -finaalisteiksi. Tämän hetken kuumin nimi lienee tuplamestari Tśekin Josef Dostal, joka on syntynyt vuonna 1993. Dostal voitti 1000 metrin kestävyysmatkat kajakkiyksiköllä ja kajakkinelikköjen sarjassa. Samaa vuosikertaa on Saksan sprintteri Tom Liebscher, joka voitti jo viime vuonna K1-luokan MM-kultaa 500 metrillä ja on tänä vuonna saanut Saksan K2:sen kiitämään mitalivauhtia 200 metrillä. Unohtaa ei sovi EM-kultaa voittanutta Serbian vuonna 1994 syntynyttä Marko Dragosavljevicia. Serbian kivikovassa joukkueessa nuoruus jyrää, esimerkkeinä Simo Boltic (1994) ja Vladimir Torubarov (1993). Slovakian K4-finalistijoukkueen kaikki jäsenet ovat syntyneet vuosina 1992-1994. Kuvaavaa on, että Valko-Venäjän Aleh Yurenia on jo ollut vuosikaudet terävimmällä huipulla vuonna 1990 syntyneenä. MM-melonnoissa alisuoriutunut Saksan Max Hoff sanoikin haastattelussa, että on todellinen haaste pärjätä uutta, nuorta ja nälkäistä sukupolvea vastaan.

Jokimaratonpuolella vanhat mestarit vielä sinnittelivät - tosin ahdistettuina. Sellan voittivat viidennen kerran peräjälkeen Alvaro Fiuza ja Walter Bouzan. Yksiköissä maestro Manuel Busto oli jälleen paras. Villaviciosan 9000 metriä voitti espanjalais-portugalilainen tykkipari Milin Llamedo - Jose Ramalho. Suomalaisittain Sellassa tehtiin historiaa. Sekapari Netta Malinen - Hannu Kaukola oli sensaatiomaisesti sijalla 4. Tulosta voidaan pitää Suomen uuden sukupolven esiinmarssina kansainväliseen kärkeen. Neljäs sija Sellassa on eittämättä kovin suoritus suomalaisessa maratonmelonnassa pitkään aikaan. Todellinen urheiluteko, jonka voi päihittää ainoastaan mitalisija Oklahoman MM-maratonilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.