keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Ehoniemien ja Wallinin ristiretki Tanskanmaalle

Painiessaan maratonmelontaharjoittelun motivaatio-ongelmissa keväällä Petteri Ehoniemi ja Jussi Wallin saivat kutsun hyviltä ystäviltään Tanskasta tulla mittaamaan sikäläisten mastersmelojien taso ratamelonnassa. Miehet päättivät tarttua haasteeseen. Edessä olisi taistelu 200, 500 ja 5000 metrin matkoilla kivikovia tanskalaisia entisiä olympiakävijöitä ja MM-mitalisteja vastaan. Tanskalaiseen lajikulttuuriin kuuluu, että maajoukkueuran jälkeen melaa ei ripusteta naulaan eikä tilalle oteta makkaraa. Harjoittelu jatkuu, vain tavoitteet vaihtuvat ja kilpailut värittävät sekä tuovat iloa "siviilielämän" oheen. Esimerkiksi Kööpenhaminan kupeessa Bagsvaerd-järvellä treenaa säännöllisesti ympäri vuoden 30-40 mastersikäistä aktiivimelojaa.

Ehoniemen ja Wallinin oli otettava totaalisesti toinen lähestymistapa melontaan, jos nämä kunnianhimoiset melojat aikoivat haastaa Tanskan kollegoja. Epäinhimilliset pitkät mk-rääkit vaihtuivat lyhyempiin ja terävempiin harjoitteisiin. Kuntosalilla miehet tempoivat itselleen takaisin nuoruusiän voimatasot pikatahdilla. Haaste oli otettu vastaan ja reissu Tanskan avoimiin mastersmelontoihin alkoi. Ehoniemi pakkasi matkailuautonsa ja lähti ajamaan kohti Tanskaa. Myös Kirsi Ehoniemi päätti lähteä taisteluun mastersnaisia vastaan. Herkkyydestään tunnettu Wallin valitsi lentokoneen, ettei viritetyksi jouseksi treenattu lihaksisto laukeaisi ennen aikojaan pitkällä auto- ja laivamatkalla.  

Lyngpy Kanoklub toivotti matkalaiset tervetulleiksi ja järjesti tilaisuuden tutustua Tanskan eliittikeskuksen toimintaan ja Rene Holten Poulsenin sekä Henriette Hansenin harjoitusryhmien tekemiseen. Totisesti on sanottava, ettei ole ihme, että Tanska tuottaa jatkuvasti huippumelojia ja menestyjiä kansainvälisiin koitoksiin. Suhtautuminen huippu-urheiluun ja harjoittelu on ammattimaista isolla a:lla.



Kilpailupäivän aamulla toinen toistaan menestyneempiä melojia alkoi valua rannalle. Ensimmäisenä lajina oli 200 metriä yksiköillä. Hieman epävarmana suomalaiset lähtivät alkuverryttelyyn. Lähdön tapahduttua kupletin juoni oli selvä, vuoden 1994 K2-luokan maailmanmestari Jesper Staal ampui irti ja Wallin sekä Ehoniemi taistelivat tasaisessa rintamassa himmeämmistä mitaleista. Ehoniemi oli kiinni hopeassa 190 metriin asti, mutta katsoi maalilinjan väärin ja Wallin luotsasi Plastexinsa hopealle. Joka tapauksessa hopea ja pronssi olivat hyvä saavutus. Miehet todistivat, että reissu ei ollut turha ja rannalla kärsi kävellä pystypäin. Mainittakoon, että vuoden 1999 1000 metrin MM-mitalisti, vuoden 2000 olympiakuutonen ja maratonin MM-mitalisti vuodelta 2002 Torsten Tranum tikkasi 200 metriä 35-vuotiaiden sarjassa tyynessä säässä aikaan 35,51! Kirsi Ehoniemi pokkasi Tanskan mestaruuden mastersnaisissa yli sekunnin erolla Lene Thygeseniin.


K2-luokka on ollut Ehoniemen ja Wallinin mastersikien bravuurilaji. Tälläkin kertaa miehet osoittivat lajitaitonsa ja meloivat mestaruuteen sekä 200 että 500 metrillä. Kuhina näiden pohjoisten vieraiden ympärillä kiihtyi. Torsten Tranum ja Michael Skriver päättivät tulla viivalle 40-vuotiaisiin K2-luokan 5000 metrille, sillä tanskalaisten pirtaan ei sopinut, että suomalaiset veisivät kaiken miehistökajakeissa. Ehoniemeä ja Wallinia alkoi kaduttaa maratonharjoittelun laiminlyönti. Miehet päättivät lähteä matkaan heille epätyypilliseen tapaan roikkumistaktiikalla. Pari Tranum-Skriver lähti matkaan karmealla tahdilla, ensimmäinen 1000 metriä taittui aikaan 3.40 ja suomalaiset irvistivät peesillä jojon päässä. Oli turvauduttava viimeiseen oljenkorteen eli pulinataktiikkaan. Miehet pulisivat minkä pystyivät ensimmäisessä kaarteessa - ja taktiikka toimi. Tranum ja Skriver hidastivat ja jättäytyivät suomalaisten peesiin. Nyt oli luotava uusi raceplan pikaisesti. Ehoniemi päätti tuottaa Z-pyörteitä ja täten horjuttaa tanskalaisten tekniikkaa. Kaiken kokeneen Tranumin hämmennys kesti vain hetken. Suunnitelma toimi kilpailun puoliväliin, jolloin Wallinin eväät oli syöty ja suomalaispari putosi kaarteessa aallon taakse. Voitto oli ratkennut. Miesten oli nyt tyytyminen hopeaan 36 sekuntia tanskalaisten perässä.



K1-luokan 500 metriä oli ohjelmassa 5000 metrin jälkeen, joten Ehoniemen ja Wallinin odotukset eivät olleet korkealla matkan suhteen. Jesper Staal sai tiukan vastuksen entisestä maajoukkueratsusta Ole Scalesista, mutta vei Tanskan mestaruuden. Melontaguru Anders Krintel niisti Wallinilta pronssin loppumetreillä. Ehoniemi säesti Wallinin neljättä sijaa viitossijallaan. Kirsi Ehoniemi nappasi kultamitalit myös 500 metrillä ja 5000 metrillä saavuttaen näin Tanskan avointen mestaruusmelontojen triplamestaruuden.


Kisojen jälkimainingeissa Ehoniemi ja Wallin neuvottelivat yhteistyöstä tanskalaisten kanssa sekä harjoittelusta, leireilystä että kilpailutoiminnasta. Ilmasilta Euran ja Kööpenhaminan välillä on nyt avaamista vailla. 'Melontaaläpivuosikymmenten' on aloittanut neuvottelut paikallisten ilmailuharrastajien kanssa, sillä matka Bagsvaerd-järvelle Euran Kauttuan lentokentältä ei ole liian pitkä myöskään ilmailuharrastajien näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.