torstai 10. tammikuuta 2013

Kiko Vega haastaa Argentiinan tähdet Rio Negro -maratonilla

Vuoden 2013 ensimmäistä kansainvälisesti merkittävää jokimaratonia melotaan parhaillaan. Argentiinan Rio Negro -maraton kerää osallistujia ympäri latinalaisen maailman ja kilpailusta onkin muodostunut Etelä-Amerikan Sella. Kilpailu on yksi pisimmistä tällä hetkellä järjestettävistä jokimaratoneista; 7 etappia ja 277 km.

Argentiinan tähtikaksikko Nestor Pinta - Martin Mozzicafreddo on saavuttanut legendan maineen Argentiinan Patagoniassa. He ovat voittaneet Rio Negron peräti 11 kertaa, Pinta jopa 12 kertaa, sekä niittäneet mainetta MM-maratoneilla ja Espanjan jokimaratoneilla. Tänä vuonna mies Asturiasta - Federico "Kiko" Vega Suarez on lyönyt hynttyyt yhteen lupaavan argentiinalaisen Santiago Scalesin kanssa. Heidän tarkoituksensa on panna piste vanhojen mestareiden voittokululle. Ennakkospekulaatioissa Etelä-Amerikan faveloiden vedonlyöntitoimistoissa yllättävän moni on lyönyt pesetansa likoon 23-vuotiaiden eläimellisesti harjoittelevien José Guerrero ja Franco Balboan puolesta.

Kilpailu alkoi viime lauantaina, ja pituutensa takia alussa ei kukaan höntyile, vaan matkaan lähdetään melontamaratonille epätyypilliseen tapaan, vain 90 prosentin vauhtia. Alkukilometreillä kärkiporukassa tempoi 25 kaksikkoa. Puolimatkassa kolme ennakkosuosikkia karkasi Pintan ja Mozzicafreddon lyödessä tahtia. Ratkaisu jäi loppukirin varaan, jossa taktinen nero Vega onnistui luotsaamaan kajakkinsa Scalesin voimien turvin maaliin 7 sekuntia ennen Argentiinan mestareita. Guerrero - Balboa jäi runsas 20 sekuntia. Kilpailu ei ollut ratkennut vielä, mutta Pinta - Mozzicafreddo hävisi etapin ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008. Vega - Scales oli osoittanut vaarallisuutensa.

Toisella etapilla sama kolmikko jatkoi armotonta taisteluaan. Ratkaisu jäi loppukiriin, jossa tehdään U-käännös ja kiskotaan muutama sata metriä vastavirtaan. Kukaan täysijärkinen ei uskalla kiilailla Kiko Vegaa, sillä hiilikuidun maku suussa ei ole suoranainen makuelämys, mutta Pinta - Mozzicafreddo joutui nuorten nousukkaiden sikailun kohteeksi. Kaiken lisäksi nuoret Guerrero ja Balboa saivat kohdalleen pöljän päivän ja spurttasivat voittoon. Vega - Scales jäi 3 sekuntia ja vanhat starat 10 sekuntia.

Muilla etapeilla kiivas taistelu on jatkunut. Ajolinjoja on valittu läheltä puita ja matalia rantoja, joten jokimaratonin koko taktinen hienous on näyttäytynyt alastomimmillaan. Kilpailu on tällä hetkellä kesken ja viimeinen 7. etappi melotaan lauantaina. 'Melontaalapivuosikymmenten' seuraa kisaa vesi kielellä.

kuvua fb:ssa Carolyn Cooperin sivulla