maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ultramaraton on täällä taas

Lahdessa järjestettävä maratonmelonnan yksi äärimmäisistä ilmentymistä on palannut. Kesäkuu vaihtui heinäkuuksi Lahden Joutjärvellä 24 tunnin tapahtuman siivittämänä. Ultramaratonin ideana on kiertää Joutjärven 2,5 kilometrin rataa niin monta kertaa kuin ehtii vuorokauden aikana.
Kilpailu oli voimissaan 1990-luvun alussa, ja nyt Suomen Mr. ICF Risto Lehtinen on herättänyt kilpailun uudelleen henkiin näyttävällä tavalla. Tänä vuonna nähtiin vakuuttavia suorituksia. Unkarin Tamas Petri kiskoi avoimessa luokassa käsittämättömät 245,01 kilometriä 6 metrin kajakillaan. Arto Mukkala puolestaan osoitti sitkeytensä ja pesi laajan venäläisrintaman iskien pöytään 223 kilometriä. Mukkalan ja Unkarin Petrin taktiikkana oli pitää yllä tasaista vauhtia, kun taas venäläiset valitsivat tavan, jossa he meloivat kovaa jonkin matkaa, minkä jälkeen he pitivät pidempiä lepohetkiä. Ei jäänyt epäselvyyttä, kumpi tapa tuotti paremman tuloksen.
ICF-luokan ennätys on Petri Sutisen 235,9 kilometriä vuodelta 1995. Sutisen melontaa monet muistelevat vieläkin, sillä Petrillä oli laiturilla juustoklimppi sekä ruisleipä, joita hän silloin tällöin kävi laiturilla järsimässä. Joukkuekisan ennätys on 313,4 km Rauman Seudun Melojien tekemänä vuodelta 1991. Joukkuekisassa viisihenkinen joukkue repii viisi kilometriä vuoronperään kuin viestiä vieden.
Ensi vuonna Lahden ultramaraton saa jatkoa. Jää nähtäväksi, tuleeko Unkarista isompi joukkue näyttämään. 'Melontaalapivuosikymmenten' fiilistelee ajatuksella, että unkarilaisia vastaan asettuisi suomalaisille tuttu mies etelästä, mies, joka omaa potentiaalin uskomattomaan suoritukseen - Nic Riosa. Riosa on tunnettu siitä, että mikään fyysinen ei ole hänelle mahdotonta. Tai ainakin hän ottaa haasteen vastaan. Tosin Nic on tiettävästi ensi vuonna iskemässä kiinni vuorokauden melontaennätykseen virtaavassa vedessä Siperiassa.


Startti kuva: Jorma Honkala 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.